Badania naukowe, Menard, Suplementy

Grzyby – trują, wywołują halucynacje, czy leczą?

Grzyby są często traktowane jako tajemnicze lub wręcz magiczne składniki leczniczych receptur i kosmetyków.

Dlaczego doczekały się takiej opinii?

Czy możemy „zaufać” grzybom?

 

Warto zacząć od początku, a zatem od zrozumienia, czym są grzyby, co zawierają, jak mogą wpływać na ludzki życie i zdrowie?

W królestwie grzybów istnieje ok 100tyś. gatunków. Jeżeli weźmiemy pod uwagę również grzyby wodne ich liczebność wzrasta do ponad miliona. Przyjmuje się, że grzyby na Ziemi powstały w prekambrze (interwał wiekowy od 4,6 mld lat do 542 mln lat temu). Bez grzybów życie na Ziemi nie mogłoby istnieć, ponieważ spełniają one niezwykle istotną rolę w biodegradacji podłoża i przetwarzania go, co umożliwia wchłanianie przez inne organizmy wartości odżywczych. Bez grzybów zatem wiele organizmów pozostałoby bez składników niezbędnych do życia i rozwoju.

Grzyby dzielimy na: podstawczaki, workowce, sprzężniaki, skoczkowce i grzyby mitosporowe. Grzyby kapeluszowe należą do podstawczaków i jest ich ok. 20 tysięcy.

Jest ciekawostką, iż grzyby ze względu na swoją budowę i właściwości, wykazują bliższe pokrewieństwo do zwierząt, niż roślin (glukany i chitynę w ścianie komórkowej, a nie celulozę, jako substancję zapasową glikogen a nie skrobię).

Ze względu na swoje cenne właściwości dla zdrowia i życia, grzyby wykorzystywane są przez ludzkość od paleolitu (epoki kamienia). Odegrały ważną rolę w starożytnej Grecji, Indiach i na Dalekim Wschodzie. Były używane w medycynie ludowej Chin, Japonii, Malezji. Egipcjanie podawali je faraonom i twierdzili, że są zbyt cennym produktem dla zwykłych śmiertelników.

Grecy uznawali je za pokarm bogów. Po raz pierwszy właściwości lecznicze grzybów opisał Hipokrates około 400 roku p.n.e. Na Zachodzie spożywano je przede wszystkim z powodu wartości smakowych. Słowianie uważali grzyby za „ leśne mięso”. Narody Dalekiego Wschodu obficie dodają grzyby do posiłków.

 

Jakie cenne składniki odżywcze zawierają grzyby?

 

Pomijając strach i lęk przed otruciem oraz właściwości halucynogenne, należy wiedzieć, że grzyby:

  • Mają 80 – 90% wody;
  • Są bogate w białko (w świeżych grzybach 15-40%, przyswajalność tego białka wynosi 60-90%, są to wartości bliskie mięsa);
  • Mają niską wartość energetyczną-  białka pochodzące z grzybów są o ok. 50% mniej kaloryczne niż białka pochodzące z mięsa;
  • Mają wysoką zawartość aminokwasów ( ¼ jest w stanie wolnym, co nie występuje w żadnej innej żywności).

Aminokwasy niezbędne – nie mogą być syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane w pożywieniu. Są to: fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, treonina, walina (+ histydyna i arginina u dzieci).

 

Dlaczego grzyby goszczą w kuchniach na całym świecie?

 

Paul Ramain zainspirowany grzybami napisał pracę o 100 zapachach grzybowych i 275 smakach. Bogactwo zapachów i smaków grzybów sprawia, że używane są zarówno jako cenne dodatki do wielu potraw, jak i same stanowią samodzielne, często wyrafinowane dania. Za aromaty grzybowe odpowiedzialne są głównie związki organiczne zawierające siarkę, terpeny oraz pochodne kwasów tłuszczowych.

 

Co zatem jest bardziej wartościowe: mięso, czy grzyby?

 

 

Jakie grzyby są najbardziej wartościowe?

 

Shii-take

(Lentinula edodes)

Twardziak jadalny

 

W naturze występują w Japonii i Chinach, w strefie subtropikalnej i są tam znane od ok. 3000 lat. Wyrastają w grupach na martwym drewnie liściastym. Kapelusz jest brązowy, czerwonobrązowy lub szarobrązowy. Blaszki są białawe i gęste. Trzon również białawy ale brązowieje. Grzyby Shiitake są najstarszym na świecie grzybem uprawianym przez człowieka, cieszą się dużym zainteresowaniem na całym świecie. Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych. Japończycy uważają wyciąg z grzyba shiitake za eliksir życia, który „odświeża jednocześnie duszę i ciało”.

  • Stres zwiększa zapotrzebowanie na glutaminian.

Kwas glutaminowy jest głównym aminokwasem w shiitake.

  • Wzmacnianie systemu odpornościowego:

Prawdopodobnie odpowiada za to Lentinian – polisacharyd (beta-glukan) uzyskany z shiitake. Jest też czynnikiem antyrakowym i antyinfekcyjnym.

 

 

Cordyceps

(Cordyceps sinensis)

Maczużnik

Występuje w Chinach, Tybecie i Nepalu, na dużych wysokościach, powyżej 3 tys. m n.p.m. Grzyby pasożytują na larwach i poczwarkach motyli zagrzebanych w ziemi. Ich owocniki w formie maczugi, bez kapelusza, wyrastają z podłoża, od lata do późnej jesieni. Chińczycy stosowali go jako środek  przeciwdziałający starzeniu się, demencji, dodający sił, poprawiający kondycję, zarezerwowany głównie dla arystokracji, bowiem był trudno dostępny.

W 1993 r chińscy sportowcy stosujący ekstrakt z grzyba osiągnęli znakomite wyniki w biegach.

Cena naturalnego surowca przekroczyła 20 tys.$ za kilogram (osiągając w USA nawet 75 tys.$)

Opracowano metody jego wytwarzania w warunkach laboratoryjnych, a następnie hodowlę na skalę przemysłową. Prowadzą ją firmy w Chinach oraz w USA i Kanadzie. Hodowla odtwarzająca naturalne warunki (mało tlenu, niska temperatura, specyficzne podłoże) jest bardzo trudna.

Handlowe preparaty Cordyceps różnią się rodzajem grzyba, metodami jego hodowli i jakością ekstraktu. Oprócz grzybni mogą zawierać związki organiczne z podłoża (mąka ryżowa).

Bioaktywne związki to nukleozydy: adenozyna i kordycepina, D-mannitol (kwas kordycepinowy), sterole oraz polisacharydy (beta-glukan i alfa-glukan).

Chiński ekstrakt grzybni CS-4 zawiera 16% beta-glukanu, 7% D-mannitolu oraz 0.3% adenozyny. Chińskie Ministerstwo Zdrowia podaje normy jakości dla preparatów Cordyceps (D-mannitolu 6.0% i adenozyna 0.14%).

Dawkowanie preparatów opiera się na historycznej praktyce oraz na współczesnych badaniach prowadzonych w Chinach*: 3-9 g ekstraktu dziennie przez 4-8 tygodni. Suplement diety: 2 kapsułki po ok. 500 mg ekstraktu 2-3 razy dziennie.

Badanie kliniczne wykonano z udziałem 273 pacjentów, którym podawano 3 g ekstraktu CS-4 dziennie. Poziom cholesterolu obniżył się o 20%, poziom triglicerydów o 9%.

Interesujące są efekty jego działania immunomodulującego. **

* Xiao, Y, Huang, XZ, Cheng, G, et al. Increased aerobic capacity in healthy elderly human adults given a fermentation product of Cordyceps Cs-4. Med. Sci. Sports & Exercise 1999; 31:S174

** Weng, S. C., et al. Immunomodulatory functions of extracts from the Chinese medicinal fungus Cordyceps. J. Ethnopharmacol. 2002; 83: 79-85.

 

 

Reishi

(Ganoderma lucidum)

Lakownica lśniąca

Japoński „grzybek nieśmiertelności”. Stosowany od tysięcy lat w medycynie Dalekiego Wschodu w odmładzaniu oraz leczeniu wielu schorzeń. Obecnie zainteresowanie: wspomaganie terapii przeciwnowotworowej. Stosowanie Reishi może wspomagać chemioterapię i radioterapię zmniejszając agresywność raka oraz prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów. Duża ilość publikacji naukowych dowodzi skuteczności grzyba Reishi w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia.

Regularne przyjmowanie Reishi obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz cukru we krwi.

Biorąc pod uwagę cenne właściwości dla skóry prowadzono liczne badania na temat nie tylko właściwości, ale również synergii czarnych i czerwonych grzybów Reishi.

 

4 elementy podnoszące żywotność komórek skóry

Esencja z czarnych Reishi:

1. OCZYSZCZANIE KOMÓREK

Wyciąg z czarnych grzybów Reishi zapobiega kumulowaniu się w organizmie produktów przemiany materii i odkładaniu ich w komórkach, utrzymując każdą z nich w „czystości” i tym samym poprawiając jej funkcjonowanie.

2. ZAPOBIEGANIE STARZENIU SIĘ GENÓW

Wyciąg z czarnych grzybów Reishi zapobiega skracaniu się telomeru (barometr procesu starzenia się genów), co wpływa hamująco na proces starzenia się komórek.

 

Esencja z czerwonych Reishi:

3. NAPRAWA USZKODZONEGO DNA

Wyciąg z czerwonych grzybów Reishi oraz BRG-N wspomagają rekonstrukcję DNA uszkodzonego przez promieniowanie UV oraz wolne rodniki.

4. STYMULACJA PODZIAŁÓW KOMÓRKOWYCH

Wyciąg z czerwonych grzybów Reishi pobudza proces wytwarzania energii i stymuluje komórki do kolejnych podziałów, w wyniku czego powstają nowe.

 

Dwie esencje Reishi:

esencja z czerwonych Reishi i esencja z czarnych Reishi

Już kilka tysięcy lat temu REISHI były w Japonii wysoko cenione jako rzadko występujące grzyby o bardzo cennych właściwościach. W dzisiejszych czasach ziołolecznictwo nadal uważa je za jedne z najbardziej skutecznych roślin w walce z bólem, zaburzeniami pracy systemu odpornościowego oraz snu, depresji i wieloma innymi dolegliwościami.

MENARD przez lata prowadzi badania nad Reishi. Odkryto, że ich działanie ma niezwykle pozytywny wpływ na skorę. Wykorzystano tę wiedzę do produkcji kosmetyków luksusowych.

Badania nad Reishi potwierdziły, że czarne Reishi inaczej wpływa na skórę niż czerwone Reishi (dotychczas kosmetyki MENARD zawierały tylko czerwone reishi). Obecnie, produkując kosmetyki najwyższej jakości, MENARD używa dwóch rodzajów Reishi, które poprawiają witalność komórek i przeciwdziałają starzeniu się skóry.

 

Oryginalny efekt esencji Reishi

MENARD był pierwszą firmą, która wykorzystała formułę. esencji Reishi na potrzeby kosmetyków. W rezultacie poważnych i intensywnych badań tych wyjątkowych, naturalnych grzybów, wysoko cenionych przez medycynę naturalną, MENARD odkrył zaskakujące efekty ich oddziaływania na skorę.

Efekty:

  • Kontrola funkcji komórek i wspieranie ich regenerujących zdolności.

Rewitalizacja zanikających komórek i pobudzanie ich podziału. Zapobieganie starzeniu się skóry poprzez działanie na jej głębokie partie.

  • Efekt nawilżenia.

Zdolność do zatrzymywania wilgoci wewnątrz komórek. Lepszy efekt nawilżający w środowisku odwodnionym.

  • Działanie przeciwzapalne.

Zapobieganie podrażnieniom, świądowi i wysypce.

  • Efekt przeciwutleniania lipidów w komórkach.

Utlenione lipidy wytwarzane przy okazji procesu utleniania wpływają na tkankę skórną i sprzyjają przedwczesnemu starzeniu się. Reishi zapobiega powstawaniu utlenionych lipidów.

  • Efekt wybielania.

Zapobieganie wytwarzaniu się melaniny.

  • Pobudzanie cyrkulacji krwi.

 

BRG-N (Bifidobacterium Longum Repair Gene N)

BRG jest sfermentowaną pochodną bakterii z rodzaju Bifidobacterium, czyli bakterii kwasu mlekowego. MENARD odniósł ogromny sukces uzyskując ten składnik i wykorzystując go w przygotowaniu kosmetyków po raz pierwszy w historii. Przetworzono BRG w BRG-N poprzez zastosowanie Bifidobacterium, która posiada właściwości naprawiania genów.

Oryginalne działanie BRG

1. Naprawa zniszczonych genów i normalizacja funkcji komórek.
Zapobieganie starzeniu się skory, poprzez działanie na jej głębokie warstwy.Pobudzanie podziału komórek.

2. Nawilżenie.

Niezwykła moc zatrzymywania wilgoci.

3. Przeciwutleniacz

Utlenianie sprzyja starzeniu. Ochrona skóry przed starzeniem poprzez zapobieganie utlenianiu.

4. Wybielanie

Zapobiega powstawaniu melaniny. Połączenie esencji z Reishi oraz BRG daje efekt synergii, doskonale wpływa na poprawę funkcji komórek. Składniki te działaj. lepiej w połączeniu, wzajemnie się wspierając.

 

Inspiracją do stworzenia tego artykułu był wykład prof. Iwony Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na temat grzybów, której serdecznie dziękuję za udostępnienie informacji i zgody na ich wykorzystanie.

 

Dodaj komentarz